Printen

Een goede buur is geen vanzelfsprekendheid

De een doet regelmatig een kop koffie bij de buren, terwijl de ander geen idee heeft wie er onder, boven of naast haar woont. Iedereen in Nederland heeft buren, hoe je het ook went of keert. En ze zijn misschien niet je beste vriend, maar een goede band met je buren is belangrijk. Zaterdag 23 september is het Burendag. We geven je alvast vier tips voor een goede relatie met je buren.

Vier tips voor een goede relatie met je buren

Tip 1: Zeg hallo
Het lijkt zo simpel: zeg hallo. Het effect is groots! Kom je elkaar tegen bij de hond uitlaten, het maken van een ommetje of als je in de tuin aan het werk bent: zeg elkaar even gedag. Maak een praatje over het weer. Vraag even naar de (klein)kinderen. Een vriendelijk woord doet wonderen!

Tip 2: Help elkaar
Door elkaar te helpen bij een klusje los je problemen snel op. Geen boormachine in huis? De buren hebben die misschien wel. Is je buurvrouw slecht ter been? Vraag of je een boodschap voor haar kan doen. Vakantietijd? Let op elkaars huis en geef de planten water.

Tip 3: Houd rekening met lawaai
Waarschijnlijk is dit de grootste ergenis van de buren: geluidsoverlast. Soms heb je niet door dat jij (of de kinderen) veel lawaai maken. Laat de irritatie niet oplopen, maar maak mensen er op een vriendelijke manier attent op. Heb je een feestje? Laat het de buren weten. Of nog beter: nodig ze uit!  

Tip 4: Houd de omgeving schoon
Een verwaarloosde tuin of veel troep op de stoep: het doet de buurt geen goed. Ruim je spullen op. Houd je niet van tuinieren? Zorg dan dat je voortuin makkelijk te onderhouden is, maar laat het onkruid niet huizenhoog worden.

Buurtbemiddeling: als je er samen niet uitkomt

Een goede buur is geen vanzelfsprekendheid. Soms ontstaan er ergernissen of meningsverschillen. Buurtbemiddeling ondersteunt inwoners die problemen ervaren met hun buren waar ze zelf niet uitkomen. Ze worden ingeschakeld bij allerlei soorten problemen tussen buren. Van geluidsoverlast tot pesterijen en lastig vallen. Buurtbemiddeling is gratis en bedoeld voor iedereen die problemen heeft met de buren of buurtgenoten. Je moet wel bereid zijn om samen tot een oplossing te komen.

Meer informatie over buurtbemiddeling