Printen

Opbouwwerk

Samen bouwen aan vitale wijken

Samen maken we een wijk leuker, veiliger en socialer. Bewoners weten daarbij vaak zelf het beste wat daarvoor nodig is. De ene buurt heeft bijvoorbeeld behoefte aan meer activiteiten, voor jongeren of juist voor ouderen. In de andere buurt zijn er misschien problemen met overlast of straatvuil. Opbouwwerkers weten wat er leeft en gaan met bewoners in gesprek.

Vaak doet een goed gesprek tussen bewoners al wonderen. Of een telefoontje naar de juiste instantie. Vraag jij je af waar je moet beginnen? Een opbouwwerkers denkt met je mee. Ze kennen de omgeving goed en hebben een uitgebreid netwerk. Ze kunnen je helpen om in contact te komen met een instantie of hulpverlener.

Vaak zijn er meer mensen in de buurt die goede ideeën hebben. Daarom zoeken ze de samenwerking op om te ontdekken wat er leeft in de wijk. Misschien maak je je zorgen om iemand, of lijkt het je leuk om samen met anderen iets te organiseren. Opbouwwerkers brengen bewoners en lokale organisaties bij elkaar.

Opbouwwerkers leggen stevige verbindingen in de buurten en wijken. Bewoners kunnen veel voor elkaar betekenen en we moedigen dit aan. Denk aan:

  • Informatieve bijeenkomsten over thema’s die spelen in de wijk.
  • Senioren die tips uitwisselen over het onderhouden van sociale contacten.
  • Buurtgenoten die praten over kwesties als jongerenoverlast en criminaliteit.

Collectieve activiteiten bieden vaak oplossingen voor individuele problemen. Bovendien ervaren bewoners de kracht van samen en werken ze aan de leefbaarheid in hun eigen wijk of buurt.

Opbouwwerk in jouw gemeente