Printen

Aandacht voor dementie zorgt voor meer herkenning en begrip

Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen aan tafel'. Op deze dag vragen we extra aandacht voor dementie en zijn er verschillende activiteiten in West-Brabant. Maar waarom is deze dag zo belangrijk? Aan het woord Margo Emmen die sinds 1 februari 2023 coördinator is van het Dementienetwerk West-Brabant.

“Het is belangrijk dat er aandacht is voor een steeds grotere groep mensen met dementie in allerlei verschillende verschijningsvormen. Wereld Alzheimer Dag geeft daar invulling aan. Door mensen goed te informeren, gaan ze het eerder herkennen en kunnen tijdig ondersteuning zoeken. Daarnaast zorgt het voor meer begrip en het doorbreken van het taboe. Dementie is niet iets om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen en dan is het belangrijk om ermee te leren leven. Met kleine aanpassingen kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen en gewoon meedoen. Dat wil tenslotte iedereen.”

Als verpleegkundige en gerontoloog heeft Margo veel kennis over het proces van ouder worden. Ze is ervan overtuigd dat mensen met simpele hulpmiddelen geholpen zijn en de regie over hun eigen leven kunnen behouden. In haar voormalige rol als coördinator van het Huis van Morgen liet ze mensen kennismaken met deze nieuwe hulpmiddelen. Om feeling te blijven houden met het werkveld is Margo ook werkzaam in de thuiszorg.

Verbinden van partners in zorg en welzijn

Het dementienetwerk West-Brabant is er om de positie van mensen met dementie en hun mantelzorgers te versterken door het verbeteren van het hulpaanbod en het verbinden van de partners die zorg en ondersteuning aanbieden in de regio West-Brabant. “Het is mijn taak om verschillende partijen met elkaar te verbinden zodat het aanbod minder versnipperd is en mensen weten wat er mogelijk is. Daarbij werk ik nauw samen met onder andere de professionals van WijZijn Traverse Groep en Mantelzorg Bergen op Zoom en Mantelzorg Roosendaal en de Casemanagers Dementie.”

Gratis e-learning

Wil je meer weten over dementie dan adviseer ik om de gratis e-learning op de website van Samen Dementie Vriendelijk te volgen. Het geeft zoveel waardevolle inzichten die je mee kunt nemen in contact met mensen met dementie of hun familieleden.

Activiteiten op Wereld Alzheimer dag

In West-Brabant zijn er in de week van 21 september verschillende activiteiten. Hieronder zijn enkele activiteiten uitgelicht:

Dementievriendelijke rondleiding in Markiezenhof

Het Odensehuis Bergen op Zoom organiseert op woensdag 20 september een dementievriendelijke rondleiding georganiseerd in museum het Markiezenhof. In kleine groepen worden de deelnemers, onder begeleiding van een ervaren gids, geprikkeld en uitgenodigd om het museum te beleven. Bekijk hier de flyer

Aanmelden kan via:
Kim Wirtz, coördinator Odensehuis
E: kim.wirtz@wijzijntraversegroep.nl T: 06-40791334         

Herinneringen ophalen in Lepelstraat en Halsteren

In de Wittenhorst in Halsteren worden op dinsdagmiddag 19 september herinneringen opgehaald aan het vroegere Lepelstraat en Halsteren. Een initiatief van WijZijn Traverse Groep in samenwerking met de Bibliotheek West-Brabant en de Heemkundekring Halsteren. Bekijk hier de flyer

Aanmelden kan via:
Saskya de Keijzer, WijZijn Traverse Groep                  
E: saskya.dekeijzer@wijzijntraversegroep.nl T: 06-18263780