Printen

Aandacht voor jongeren in de Week tegen Eenzaamheid

Van 28 september t/m 4 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. In de week zijn er in Nederland honderden activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Ook is er in deze week aandacht voor eenzaamheid onder jongeren. De afgelopen jaren is dit sterk toegenomen. Vanuit het Jongerenwerk en Join Us kunnen jongeren in Bergen op Zoom, Roosendaal en Steenbergen in contact komen met anderen. Daarmee hebben ze het gevoel ergens bij te horen.

Maar liefst 11% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar voelt zich eenzaam. Dat zijn zo’n 275.000 jongeren in Nederland. Zij vinden het lastig om andere jongeren te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Zeker als het gevoel van eenzaamheid sterk en langdurig aanhoudt. Daarom is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben.

Foto: Demi van Run, Jongerenwerker in Roosendaal

Join Us

Demi van Run is drie jaar geleden in Roosendaal gestart met Join Us. “Bij Join us doe je veel leuke dingen en helpen we je sociaal sterker worden. Samen met andere jongeren bedenk en organiseer je allerlei activiteiten. De groep bepaalt dus zelf hoe de avond eruit ziet. Daarbij leer je hoe je iets kunt organiseren. Denk aan een avondje gamen, spelletjes doen, gourmetten, een filmpje kijken, voetballen, bowlen en nog veel meer toffe dingen! Tijdens de avonden zijn er begeleiders aanwezig die je helpen sociaal sterker te worden! Natuurlijk is het de eerste keer spannend om naar Join us te komen. Dat vindt iedereen! Maar eenmaal bij Join us zul je merken dat de sfeer heel gezellig is. Dat je welkom bent en jezelf mag zijn”.

WijZijn Traverse Groep geeft in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Steenbergen invulling aan het landelijke programma van Join Us. Om de week is er een bijeenkomst waar jongeren bij kunnen aansluiten. Doel van de activiteiten is dat de jongeren elkaar beter leren kennen en vrienden maken. Kijk voor meer informatie over de activiteiten in jouw gemeente op: www.join-us.nu.

Social Friday

Social Friday is een landelijke beweging die jongeren die zich eenzaam voelen met elkaar in contact wil brengen. Op vrijdag 29 september vinden verschillende activiteiten plaats voor jongeren om een avond plezier te hebben met anderen en een sociale boost te krijgen. Het Jongerenwerk Steenbergen organiseert op vrijdag 29 september een pubquiz voor jongeren van 14 t/m 25 jaar. Zij zijn vanaf 18.00 uur welkom om gezellig met elkaar te eten en om 19.30 uur samen een pubquiz te spelen. Meer informatie en aanmelden

In Roosendaal zijn er in de Week tegen Eenzaamheid verschillende activiteiten voor jongeren. Van een muziekbingo (Join Us), een pubquiz, podcast over eenzaamheid tot een Fortnite Squad Toernooi.
Meer informatie

In Bergen op Zoom maken de jongerenwerkers in de Week tegen Eenzaamheid de verbinding tussen jong en oud. Een groep meiden gaat op 2 oktober samen cakejes bakken. Op dinsdag 3 oktober worden 226 bewoners van Moermont, een locatie van tanteLouise, verrast. Ze ontvangen het zelfgebakken cakeje met een persoonlijk kaartje en bloemetje waarbij de meiden in gesprek gaan met de bewoners.