- U bevindt zich hier:
- ...
- Nieuws
- Armoede is een groot probleem ook in Nederland
Armoede is een groot probleem ook in Nederland
Op dinsdag 17 oktober is het Wereldarmoededag. Een dag waarop we extra stilstaan bij alle gezinnen, kinderen en huishoudens die te maken hebben met de gevolgen van financiële problemen en het niet mee kunnen doen. Ook al is het niet altijd zichtbaar, ook in Nederland leven veel mensen in armoede. Veel mensen schamen zich voor hun financiële situatie en hulp vragen is een grote stap.
We zien dat mensen vaak lang wachten om hulp te zoeken en dat begrijpen we. Je probeert eerst om je geldzaken zelf te regelen, voordat je naar andere oplossingen gaat zoeken. Wacht echter niet te lang met het zoeken daarmee kun je voorkomen dat je schulden oplopen. Geldproblemen en armoede ontstaan vaak niet zomaar. Onze professionals kijken breder, wat speelt er in de thuissituatie, op het werk, in relaties. Het doel is dat mensen weer regie krijgen over hun leven. Samen maken we een plan waarbij we nauw samen met o.a. de gemeente, de kredietbank, het Grip op Geld team en Bureau Sociaal Raadslieden.
Zelf aan de slag
Daarnaast kun je ook zelf aan de slag gaan. Er zijn verschillende websites met informatie en tips. Hiermee kun je zelf je inkomsten, uitgaven en mogelijke schulden in kaart brengen. Overzicht Grip op je geldzaken.
Contact
De maatschappelijk werkers en schuldhulpverleners van WijZijn ondersteunen mensen met geldproblemen en/of schulden. Heb je geldzorgen of iemand in jouw omgeving? Maak het bespreekbaar en neem contact met ons op.
BuddyLink
Een mooi voorbeeld van hoe je kansarmoede kunt bestrijden is BuddyLink. Hierbij worden vrijwilligers opgeleid om vanuit gelijkwaardigheid en empowerment een relatie op te bouwen met een persoon in kansarmoede. Samen gaan ze op pad. Zo ontstaat er een vriendschapsrelatie op basis van gelijkwaardigheid, waarin beide buddy's het beste in zichzelf én in de ander naar boven halen. Niet door coaching, maar door oprechte aandacht. Wil je zelf buddy worden of ken je iemand die dat leuk zou vinden? Of heb je wellicht een inwoner van Roosendaal in gedachte die wel een buddy kan gebruiken? Of misschien denk je wel… dat willen wij ook in onze gemeente! Aarzel dan niet en neem contact op. Kijk voor meer informatie op www.buddylink.nl of mail naar info@buddylink.nl.