Printen

BuddyLink doorbreekt de vicieuze cirkel van kansarmoede

Sinds 1 maart 2023 is Kim de Swart coördinator bij BuddyLink in Roosendaal. Een organisatie die de vicieuze cirkel van kansarmoede doorbreekt door middel van buddywerking. Een uniek concept dat als doel heeft om kansarmoede de wereld uit te helpen. In enkele maanden tijd heeft Kim een vertrouwensband opgebouwd met mensen die leven in armoede. “Veel mensen schamen zich en vinden het lastig om erover te praten.”

“Armoede, schulden en geldproblemen zijn onderwerpen waar ik in mijn eigen omgeving weinig mee te maken heb gehad. Toeval, denk ik, want ik weet nu dat iedereen in zo’n situatie terecht kan komen. Wekelijks ben ik aanwezig bij de intakegesprekken van de voedselbank. De verhalen van mensen die zich daar aanmelden zijn heel divers. Soms ontstaan er schulden doordat de situatie in het leven veranderd bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid, een scheiding of een faillissement. Maar ik zie ook dat het door de hoge energieprijzen en de inflatie, steeds lastiger is voor een groeiende groep mensen om rond te komen. Vaak zitten ze in een overlevingsmodus, in hun eigen bubbel, en is het voor hen heel lastig om daar uit te komen. We geloven dat we dit proces kunnen doorbreken door vrijwilligers vanuit gelijkwaardigheid een relatie te laten bouwen met een persoon in kansarmoede. Hierdoor zien ze weer kansen en mogelijkheden.”

Bespreekbaar maken

“Gelukkig wordt er steeds meer gedaan om armoede bespreekbaar te maken. Emine Uğur sprak onlangs op een congres van Sociaal Werk Nederland over dit onderwerp. Ze weet als geen ander wat het is om in armoede te leven en hoe groot de impact is. Als gevolg van haar scheiding had Emine veel schulden. Haar zoon bleef bij haar wonen en daarnaast had ze een fulltime baan. In die periode is de tosti haar redding geweest. Op momenten dat ze echt heel weinig geld had aten ze soms een hele week tosti's. "Armoede gaat in je DNA zitten. Het verandert voor goed wie je bent. De angst voor schaarste blijft er altijd", aldus Emine. Haar verhaal raakt iedereen.

Grip op het leven

“BuddyLink maakt het verschil als het gaat om armoede. We laten twee werelden met elkaar kennismaken. Binnen dat contact bepalen de deelnemers zelf de regels. Niets moet en alles mag. Het is daarmee ongedwongen en elk contact is anders. Het traject loopt twee jaar en we zien dat, in die periode, mensen steeds meer naar elkaar toegroeien. Ze bouwen een vriendschap op en voelen zich gesteund. Ook na twee jaar houden de meeste mensen contact met elkaar. Het is mooi om te zien hoe mensen, dankzij hun buddy, steeds meer grip krijgen op hun leven en andere keuzes maken. Onze ambitie is om in de regio nog meer naamsbekendheid te krijgen zodat meer mensen zich aanmelden om buddy te worden. Daarnaast willen we de opleiding ‘Master in empowerment’ zelf gaan geven. Nu moeten buddy’s daarvoor nog naar het zusterproject ArmenTeKort in Antwerpen.”

Ben je op zoek naar een buddy of wil je buddy worden? Kijk voor meer informatie op www.buddylink.nl of neem contact op met Kim: kim@buddylink.nl of 06 - 34 38 04 67.

BuddyLink is een initiatief van WijZijn Traverse Groep.