- U bevindt zich hier:
- ...
- Nieuws
- Buurtverbinder maakt in de wijk meer mogelijk
Buurtverbinder maakt in de wijk meer mogelijk
Het tweejarige programma ‘Sterke Buurtverbinders’ van het Oranje Fonds is gestart in het najaar van 2023. Wat zijn de ervaringen in het eerste jaar en wat maakt dit project zo succesvol? Yvonne Telleman, Opbouwwerker in de wijk Gageldonk in Bergen op Zoom, is enthousiast. “Door bewoners op de juiste wijze te faciliteren kunnen ze veel betekenen voor de wijk.”

Sleutelfiguren
Sterke wijken, waar mensen zich prettig voelen, fijn samenleven en anderen ondersteunen waar nodig. De kracht van mensen uit de eigen kring blijkt daarbij succesvol te zijn. Buurtverbinders of sleutelfiguren die weten wat er leeft en de taal spreken van de mensen die er wonen. Maar hoe vind je deze mensen? Yvonne: “In het begin gaf ik veel uitleg over de rol van buurtverbinders. Ik kwam erachter dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is. De sleutelfiguren in de wijk zijn mensen die dit graag doen, van nature betrokken zijn en geen erkenning nodig hebben. Het is vooral belangrijk met hen in contact te staan, te vragen wat zij nodig hebben en daarin te faciliteren. Ook bieden we de mogelijkheid om trainingen of cursussen te volgen zodat de buurtverbinders zich breder kunnen ontwikkelen.”
Eigen kracht
“Toen ik in februari begon speelde er veel. Vanuit de wijk kwamen er uiteenlopende vragen van inwoners. Ik ben daarmee aan de slag gegaan volgens de ABCD-benadering: Asset Based Community Development. Binnen deze benadering is het vooral onze taak om de aanwezige talenten en bronnen in de wijk zichtbaar te maken en die met elkaar te verbinden. De wijk heeft alles al in zich en mensen weten zelf heel goed wat ze nodig hebben. Maar soms is het voor hen lastig om die behoefte of dat idee vorm te geven. Ik denk met hen mee en onderzoek dan samen met hen de mogelijkheden. Dat steuntje in de rug is vaak al voldoende om het daadwerkelijk te realiseren.”
Initiatieven in de wijk
“Het afgelopen jaar ben ik als verbinder betrokken geweest bij mooie initiatieven. De oprichting van het buurtteam en de bewoners die met het vuilprikken de wijk schoon houden. Een meisje dat samen met een leraar van school een schaakclubje heeft opgericht. Onderwijsambassadeurs en de bibliotheek die samen een Ouder-Kind activiteit hebben ontwikkeld waarbij ze samen lezen en knutselen aan de hand van een thema. Maar ook de organisatie van de jaarlijkse Culinaire Wereldreis en het ontstaan van een wandelclubje waar inwoners uit de wijk zich vrijblijvend via de app bij aan kunnen sluiten. Er zijn zoveel mooie initiatieven in deze wijk, het is eigenlijk teveel om op te noemen.”
Creatief inloopatelier
“Sinds de opening van het Huis van de Wijk is er veel meer contact met bewoners, mensen lopen hier in en uit. Ik heb de afgelopen periode veel mensen leren kennen. Zo ontdekte ik dat er behoefte was bij wijkbewoners om met een creatieve activiteit aan de slag te gaan. Ik ben zelf kunstenaar en heb dit signaal opgepikt. Onlangs ben ik op woensdagochtend gestart met een laagdrempelig, creatief inloopatelier. Het blijkt een schot in de roos. Inmiddels zitten we op 50 deelnemers. Mensen hebben samen lol, maken iets moois en stijgen boven zichzelf uit. Tijdens deze ochtend kunnen mensen, met en zonder ondersteuningsvraag, hun aandacht even op iets anders richten. En er ontstaan ook nieuwe vriendschappen.”
Samen maken we de wijk mooier
“In korte tijd heb ik gezien hoe bewoners meer voor elkaar kunnen betekenen. Samen eten, schaken, lezen, knutselen, biljarten, koffie drinken, vuilprikken, kletsen en kunst maken. Maar ook een kopje soep brengen naar de buurvrouw die ziek is. Naar elkaar omkijken en ontmoeten, dat is waar het om gaat. We creëren de voorwaarden maar het zijn de inwoners zelf die het mogelijk maken. Ook is Rubi Luneta, onlangs gestart. Zij gaat ondersteunen in de wijk Gageldonk en helpt met faciliteren maar ook bijvoorbeeld bij de organisatie van de Burendag. Zo hebben we samen meer slagkracht om invulling te geven aan alle activiteiten en signalen uit de buurt op te pakken. Ik kijk nu al uit naar het vervolg zodat we nog meer voor elkaar krijgen in deze wijk.”
Wil je meer informatie over de werkwijze in Gageldonk? Ik vertel je er graag meer over. Stuur een e-mail naar yvonne.telleman@wijzijn.nl.