Printen

Buurtverbinders versterken de wijk Gageldonk-West

De wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom is geselecteerd voor het programma Sterke Buurtverbinders van het Oranje Fonds. Dat betekent dat de wijk twee jaar lang ondersteuning krijgt om aan de slag te gaan met Buurtverbinders. De coördinatie van het project ligt in handen van WijZijn die hiervoor twee projectmedewerkers heeft aangetrokken, Yvonne Telleman en Aimane Messaoud.

Sterke wijken, waar mensen zich prettig voelen, fijn samenleven en anderen ondersteunen waar nodig. Hoe krijg je dat voor elkaar? De kracht van mensen uit de eigen kring blijkt daarbij succesvol te zijn. Buurtverbinders of sleutelfiguren die weten wat er leeft en de taal spreken van de mensen die er wonen. Zij vangen de signalen op uit hun wijk. Maar belangrijker nog; ze weten daar wat mee te doen. Door aan te sluiten bij het talent en de kracht van buurtbewoners, bouwen ze samen aan een sterke sociale basis.

Huis van de Wijk

Wendy Rooze is sinds 1 januari programmamanager van het Huis van de Wijk dat medio april 2024 haar deuren opent. “De afgelopen jaren werken wijkbewoners en organisaties binnen zorg, welzijn en wonen in Gageldonk, onder andere binnen Zoom-In, intensief samen. Samen zoeken ze naar oplossingen waarin mensen meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn al verschillende wijkbewoners die een actieve rol vervullen als Buurtverbinder zoals Berry en Marja, die elke week samen met andere bewoners vuil prikken en zo de wijk schoon houden. Ook Henk en Martien die samen met Johan elke week de koffie-inloop ‘de Vuurtoren’ organiseren voor baanlozen uit de wijk. In het voorjaar van 2024 opent het nieuwe Huis van de Wijk, een splinternieuwe ontmoetingsplaats in de wijk waar alles samenkomt. Door de  aanwezige Buurtverbinders te ondersteunen waar nodig, kunnen we de positieve ontwikkeling in de wijk versnellen.”

Sterke Buurtverbinders

Wat zijn Buurtverbinders? Yvonne Telleman en Aimane Messaoud lichten dit toe. “Iedereen kan een buurtverbinder zijn. Buurtverbinders hebben de contacten in hun straat of de wijk, luisteren naar verhalen, weten wat er leeft of speelt. Andere Buurtverbinders gaan aan de slag met ideeën of initiatieven om de wijk nog leuker te maken. Het kunnen mensen zijn die, als ze in hun buurt een probleem zien ontstaan, niet in hun stoel blijven zitten maar initiatief nemen om te komen tot een oplossing. Er zijn talloze voorbeelden van buurtinitiatieven: Het organiseren van een schoonmaakactie of groenvoorziening opknappen, jongeren die ouderen helpen met e-mail of social media, gezamenlijk eten en recepten uitwisselen of een avond organiseren over een maatschappelijk onderwerp. Al deze initiatieven zorgen ervoor dat meer mensen met elkaar in contact komen. Dat draagt bij aan de leefbaarheid in de wijk.”

Maak het verschil

Wij komen graag in contact met nieuwe Buurtverbinders uit de wijk. Misschien ken je een buurman of buurvrouw, een moeder op school of een ondernemer in de wijk die op zijn of haar manier een steentje bijdraagt aan de wijk. Of misschien ken je een jongere of iemand die net met pensioen is en graag iets wilt doen maar niet weet hoe?

Voor de wijk Gageldonk-West zijn we op zoek naar mensen die het verschil willen maken. Wil je meer weten over deelname aan het project ‘Sterke Buurtverbinders’ in Gageldonk-West? Neem dan contact op met Yvonne Telleman yvonne.telleman@wijzijn.nl, M: 06-34585602 of Aimane Messaoud E: aimane.messaoud@wijzijn.nl, M: 06-41203940.

Lees hier meer informatie over de Sterke Buurtverbinders Bergen op Zoom