Printen

Dag van de Cliëntondersteuning

Op 4 november is de Dag van de Cliëntondersteuning. Maar wat is dat eigenlijk Cliëntondersteuning en met welke vragen kun je hier terecht? Githa Gunst geeft een toelichting.

Advies en ondersteuning

Sommige mensen lopen vast in het systeem van verschillende wetten, loketten en regelingen. Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt mensen met een beperking of chronische ziekte bij het aanvragen van zorg, ondersteuning of voorzieningen. Ze gaan mee naar afspraken, helpen bij het invullen van formulieren en brengen mogelijkheden in kaart. Cliëntondersteuning is gratis en voor iedereen, je hebt er geen verwijsbriefje voor nodig.

Met een duwtje in de rug, kom je weer vooruit

Githa Gunst is onafhankelijk cliëntondersteuner in de gemeente Bergen op Zoom. “Ons doel is om mensen te adviseren en begeleiden bij het vinden van passende zorg en ondersteuning zodat ze zelfstandig kunnen wonen en mee kunnen doen. Soms is een klein duwtje in de rug weer voldoende om vooruit te komen.”

Je staat er niet alleen voor

“Zo heb ik een mevrouw van 51 jaar geholpen die wilde weten of ze autisme heeft en daardoor tegen verschillende problemen aanliep. Later kreeg ze deze diagnose, naast haar verstandelijke beperking. Ik heb haar geholpen in dit onderzoek en met de zaken in haar leven waar ze tegenaan liep, zoals de communicatie met anderen, financiën en werk. Ze is blij dat ze er niet meer alleen voor staat en de hulp krijgt die ze nodig heeft.”

Met kleine aanpassingen weer aan het werk

“Of een jongen van 18 jaar met de diagnose MS. Hij wilde graag ondersteuning bij het zoeken van een bijbaantje naast zijn gymnasiumopleiding en uitzoeken waar hij recht op heeft. Doordat hij MS heeft, heeft hij verschillende voorzieningen nodig om arbeid te kunnen uitvoeren en moet er met verschillende problemen rekening worden gehouden. Zodra hij te zwaar belast wordt, kan er een episode van uitval ontstaan. Wij hebben hem geholpen en inmiddels heeft hij een bijbaantje gevonden bij de supermarkt achter de kassa en is goed voorbereid indien zijn lichamelijke klachten toe zullen nemen.”

Contact

Iedereen kan hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Het is gratis en je hebt geen verwijzing nodig. Neem voor meer informatie contact met een cliëntondersteuner bij jouw in de buurt.

Gemeente Bergen op Zoom T: 0164 29 94 91
Gemeente Roosendaal T: 0165 75 00 50
Gemeente Steenbergen T: 0167 75 08 50
Gemeente Zundert, Halderberge, Etten-Leur, Moerdijk en Rucphen T: 076 522 30 90