Printen

Doe Centrum opent deuren tijdens Zero Waste week

Het Doe Centrum in Bergen op Zoom doet mee aan de Zero Waste Week. Op vrijdag 29 maart van 12.00 – 17.00 uur kunnen inwoners hier deelnemen aan de Samen Afvalvrij Doedag. Van een buurtmaaltijd, het repareren van apparaten tot een workshop hoe je zelf een composthoop maakt, er is op deze dag van alles te doen.

Het Doe Centrum aan de Rembrandstraat 52a is een plek voor en door inwoners van Bergen op Zoom. De prachtige kerk is omgebouwd tot een openbare plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en van betekenis kunnen zijn voor een ander. Froukje Nuijten en Kitty van Peer zijn opbouwwerker bij WijZijn en verbonden aan het Doe Centrum. “Als het gaat om duurzaamheid focussen we bij het Doe Centrum vooral op menselijk contact, verbindingen en duurzame inzetbaarheid. Iedereen kan hier een bijdrage leveren en zijn of haar talent ontwikkelen. De één vindt het leuk om dingen te repareren, de ander gaat liever aan de slag in de natuur. Maar er zijn ook mensen die het fijn vinden om een vaste plek te hebben om anderen te ontmoeten. Meedoen en ergens onderdeel van uitmaken, dat is enorm belangrijk.”

Bijdrage aan afvalprobleem

“Toen we in contact kwamen met de organisatie van de Zero Waste Week was er direct een klik. De activiteiten van het Doe Centrum dragen bij aan het reduceren van het afvalprobleem. We ruilen en repareren zodat deze producten niet weggegooid worden. Met onze moestuin streven we ernaar om in de toekomst onze eigen maaltijd klaar te maken en daarmee zelfvoorzienend te zijn. We zijn nu nog niet zover, daarvoor moeten de plantjes nog wel even groeien.”

Activiteiten op 29 maart

“Tijdens de Samen Afvalvrij Doedag op 29 maart gaan onze deuren open voor een breed publiek. Je kunt je aanmelden voor een gezamenlijke buurtmaaltijd of je spullen laten repareren in het repair café en de buurtwerkplaats. Bij de doorgeefwinkel Deelboz kun je 2e hands spullen inleveren of iets moois meenemen voor thuis. Bezoek de moestuin en leer hoe je zelf eenvoudig een composthoop kan maken in je tuin. Of ontmoet buurtgenoten en drink samen een kop thee of koffie. Iedereen is welkom en iedereen kan meedoen.”

Word ook vrijwilliger

Bij het Doe Centrum werken zo’n 15 vrijwilligers die een bijdrage leveren. Maar ook studenten van Curio verzorgen elke maand een maaltijd. Het is echt een plek voor en door inwoners. “We komen heel graag in contact met mensen die ook een bijdrage als vrijwilliger willen leveren. Je bent hier echt van onschatbare waarde.” Stuur voor meer informatie een mail naar froukje.nuijten@wijzijn.nl.

Deelname

Wil je deelnemen aan de Samen Afvalvrij Doedag? Bekijk het programma en meld je aan op de website van de Zero Waste Week.