- U bevindt zich hier:
- ...
- Nieuws
- Iemand staat niet zomaar ineens op straat
Iemand staat niet zomaar ineens op straat
‘Voorkomen is beter dan genezen’, en dat geldt zeker voor het vraagstuk van dakloosheid. De ‘Preventie Alliantie’ geeft gemeenten richtlijnen om dakloosheid tegen te gaan. Een ontwikkeling die we omarmen en waar we in geloven. Esther de Jongh, gebiedsmanager Maatschappelijke Opvang, deelt in dit artikel haar visie over preventie, herstel en de aanpak in de regio West-Brabant West.

Vroegsignalering
“Iemand staat niet zomaar ineens op straat. Dakloosheid wordt vaak voorafgegaan door onder andere betalingsachterstanden, relatieproblemen, huiselijk geweld of verslaving. Door vroegtijdig signalen op te pikken, kunnen we voorkomen dat het zover komt. Vroegtijdige interventie heeft hierbij een gunstig effect. Huisbezoeken, outreachend werken en Eropaf-teams zijn instrumenten die WijZijn inzet. We maken ook afspraken met belangrijke partners, zoals woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en waterbedrijven, over het signaleren, melden en aanpakken van betalingsachterstanden en huisuitzettingen.”
Voorkomen dat mensen op straat belanden
“Neem bijvoorbeeld Sander, 38 jaar, uit Bergen op Zoom, die twee jaar geleden zijn energiekosten en huur niet meer kon betalen. Na een melding van het energiebedrijf en contact met de woningcorporatie ging een Maatschappelijk Werker van WijZijn op huisbezoek. Sander vond het lastig om over zijn situatie te praten. Hij was de controle kwijt. Door zijn geldzaken op een rijtje te zetten, kreeg hij weer grip op de situatie. Dit gaf hem zelfvertrouwen waardoor hij zich ook beter ging voelen. Vandaag de dag heeft hij zijn leven weer op de rit. Binnenkort gaat hij samenwonen met zijn vriendin. Sander is dankbaar voor de hulp die hij heeft gekregen en helpt als ervaringsdeskundige ook andere mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Dit verhaal onderstreept de waarde van vroegsignalering en de preventieve aanpak. Tijdig ingrijpen en nauwe samenwerking met partners, zorgt ervoor dat mensen zoals Sander niet op straat belanden.”
Bestaanszekerheid en meedoen
“Bij het voorkomen van dakloosheid is het belangrijk om te focussen op het versterken van bestaanszekerheid en participatie in de samenleving. Dit verkleint de kans op dakloosheid aanzienlijk. Mocht iemand toch zijn huis verliezen, dan is het cruciaal om ervoor te zorgen dat deze persoon niet in de Maatschappelijke Opvang belandt. Wij adviseren om dan te zoeken naar tijdelijke woonoplossingen. Hier ligt in onze ogen nog veel potentie, denk bijvoorbeeld aan flexibele huisvesting waaronder tiny houses en containers die je op veel plekken ziet voor onder andere studenten. Maar ook leegstaande panden. Bij de organisatie van de Oekraïense opvang is gebleken dat hier veel mogelijkheden liggen.”
Samen oplossingen zoeken
“De Preventie Alliantie draagt bij aan deze bewustwording en helpt gemeenten om samen tot een integraal beleid te komen. Continuïteit hierin is belangrijk. Maar er is meer nodig. We zien dat door de tekorten op de woningmarkt en onvoldoende passende huisvesting voor mensen met een intensieve zorgbehoefte, de toegankelijk van de opvang onder druk staat. Hierover moeten we met elkaar in gesprek blijven en oplossingen zoeken om te voorkomen dat mensen vastlopen.”
Bron: Eerst een thuis