Printen

Jongeren Ontmoetingscentrum is er voor iedereen

De afgelopen maanden is er flink geklust bij het Jongeren Ontmoetingscentrum (JOC) in de Sint Josephstraat 14A in Roosendaal. Studenten van de Leergemeenschap van Avans Hogeschool bedachten, samen met jongerenwerkers van WijZijn Traverse Groep, een plan om deze locatie meer te laten leven. Trots zijn ze op het eindresultaat. Op donderdagmiddag 1 juni was de opening waarbij een breed publiek een kijkje mocht nemen.

Hoe kunnen we het Jongerenwerk zichtbaarder maken in de gemeente Roosendaal? Dat is de vraag waar studenten van de leergemeenschap van Avans Hogeschool samen met Jongerenwerker Demi van Run en coördinator Jongerenwerk Judith van Gastel mee aan de slag zijn gegaan. De inrichting van het pand aan de Sint Josephstraat stond daarbij ook ter discussie. De ruimte was niet aantrekkelijk en het was tijd om daar iets mee te doen. “We kochten verf en kwasten en zijn gewoon begonnen. Naast het schilderwerk, hebben we alles opnieuw ingericht. Van het sloophout van de huizen die in Burgerhout zijn afgebroken, is een mooie grote tafel gemaakt. Er is een bar gekomen om aan te chillen en ook de achterste ruimte met een podium en studio is opnieuw ingericht. De ruimte biedt nu veel meer mogelijkheden. Niet alleen voor jongeren, ook voor jeugdprofessionals, mantelzorgondersteuners, jonge ondernemers en de jongerenraad die eerder ook gebruik hebben gemaakt van de ruimte.”

“Naast een ontmoetingscentrum willen we in de toekomst meer gaan fungeren als een informatiepunt waar jongeren vrij kunnen inlopen en terecht kunnen voor allerhande vragen over onder andere zelfstandig wonen, geldzaken of social media. Er moet geen drempel zijn om hier binnen te stappen. Iedereen is welkom”, aldus Demi.

Vertrouwen in het eigen kunnen

“Onze missie is om uit de jongere te halen, wat er eigenlijk al in zit. In het jongerenwerk gaan we uit van de kracht van ieder individu”, zo stelt Judith van Gastel. Wat brengt iemand mee, wat leeft er, wat wil je, waar kom je voor uit je bed? Ik zie het als een reis die we samen maken, we sturen bij, navigeren en ondersteunen als dat nodig is. Met meer vertrouwen en inzichten kunnen de meeste jongeren de reis zelfstandig voortzetten. Door uit te gaan van die eigen kracht, halen we het beste in jongeren naar boven, doen ze ervaringen op en worden ze zich bewuster van wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Denken vanuit problemen en beperkingen helpt niemand verder. Ons vertrekpunt is dat we vertrouwen hebben in het eigen kunnen. Het gaat er om dat ze zelf hun eigen keuzes kunnen maken. Zo dragen we bij aan een maatschappij waar iedereen mee kan doen en van betekenis is.”

Jongeren weten ons goed te vinden

“Jongeren in de gemeente Roosendaal weten ons goed te vinden. Zij kunnen zich ook aansluiten bij Join Us om hun sociale netwerk te vergroten. Enkele jaren geleden was er een deelnemer van Join Us die zelf vrijwilliger werd. In korte tijd heeft hij zich ontwikkeld en meer zelfinzicht gekregen. Hij won de Jongerenroos maar had geen tijd om deze op te halen. Hij was in zijn eentje op reis gegaan naar Azië. Samen met zijn vriendin wil hij nu naar Australië.  Een bijzonder verhaal van een jongen die heel onzeker was en nu zijn draai heeft gevonden. Door hem de aandacht te geven, heeft hij zichzelf ontdekt”.

Voor en door jongeren

“De afgelopen maanden is er een enorme inzet geweest van medewerkers, vrijwilligers, studenten, vrienden, kennissen en samenwerkingspartners. Samen hebben we de schouders eronder gezet en iets moois gemaakt van de locatie in de Sint Josephstraat. Het is een plek voor en door de jongeren in Roosendaal waar de komende jaren mooie dingen gaan ontstaan. We willen iedereen bedanken waaronder ook de gemeente Roosendaal die gratis tablets ter beschikking heeft gesteld. We zijn er heel blij mee. Heb je een idee, wens, activiteit of een vraag aarzel dan niet en loop bij ons binnen ”.