Printen

Jongerenwerk verbindt jongeren

Jongeren die hun talenten ontwikkelen en volwaardig deelnemen aan de samenleving, dat is waar het jongerenwerk voor staat. Zuidwest tv ging langs bij het Jongeren OntmoetingsCentrum (JOC) in Roosendaal voor een toelichting over dit werk en het belang ervan. Aan het woord komen Demi van Run, Judith van Gastel en Lauren.

Extra aandacht

Een groot gedeelte van de jongeren groeit op zonder al te veel problemen. Voor hen is het jongerenwerk een basisvoorziening met een uitnodigend activiteitenaanbod. Maar er zijn ook jongeren die extra aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze opgroeien in omstandigheden met veel risico’s. Het jongerenwerk probeert hun kans op problemen thuis, op school of in de vrije tijd zo klein mogelijk te maken. En het biedt een weg terug voor jongeren die al in de problemen zijn geraakt.

Vertrouwenspersoon

Een jongerenwerker is een coach en vertrouwenspersoon voor jongeren in hun eigen leefomgeving, die zelf midden tussen hen in staat. Hij of zij kent de wijk, het dorp of de stad. Ook weet de jongerenwerker welke jongeren extra steun verdienen. Andersom wordt hij of zij ook door de jongeren herkend. De jongerenwerker biedt hen kansen en ondersteunt hen om die ook te grijpen. Het stimuleert hen om zich veilig te ontwikkelen tot zelfstandige mensen in hun eigen wijk, dorp of stad en in de samenleving. Jongerenwerk verbindt jongeren met elkaar, verbindt groepen jongeren en verbindt jongeren (weer) met de samenleving waar dat nodig is.

Bekijk het filmpje