Printen

Kinderen ontwerpen ideeën voor de buurt

Binnen het programma ‘Ontwerpen voor de buurt’ hebben Stichting Terra Nova en WijZijn elkaar gevonden. Het gezamenlijke doel is om burgerschap bij kinderen te versterken, hen meer te betrekken bij de inrichting van de buurt en een stem te geven. “Kinderen zijn de toekomst. Door met hen in gesprek te gaan en goede ideeën te omarmen, laten we zien dat ze er écht toe doen”, aldus Lisette Plasmans, gebiedsmanager bij WijZijn in Bergen op Zoom.

Ontwerpen voor de buurt

“Bij WijZijn hebben we al langer de ambitie om een kinderadviesraad te formeren. Toen ik hierover in gesprek ging met Lisa Hu van Terra Nova vertelde ze mij over het programma ‘Ontwerpen voor de buurt’. Ik was gelijk enthousiast. Eerder heeft Terra Nova in samenwerking met scholen democratisch burgerschap bij kinderen versterkt. Samenwerking met een welzijnsorganisatie was voor hen nieuw. Het grote voordeel is dat de kinderen intrinsiek gemotiveerd zijn en we betrokken blijven bij de uitvoering van de ideeën en we ervoor zorgen dat deze echt gerealiseerd worden in de buurt.”

Wat zou je doen als jij de baas zou zijn

Buurtverbinder Yvonne Telleman was betrokken bij de realisatie van het programma. Samen met de jongerenwerkers Melissa Akkaya en Mounir El Addouti zocht ze het contact met scholen. “Dankzij de ingangen, die we daar al hebben, konden we in korte tijd veel kinderen enthousiasmeren. Op drie woensdagmiddagen gingen kinderen tussen 9 en 14 jaar uit de wijk Gageldonk aan de slag met ideeën die de buurt verbeteren. Door te starten met het Burgerschapsspel kwam het gesprek tussen kinderen op gang: welke waarden vind je belangrijk, wat als jij de baas zou zijn in de maatschappij, wat zou je in jouw buurt anders willen, wat zou jouw buurt mooier maken, wat vind jij daarin belangrijk? Twee ideeën zijn door de kinderen uitgewerkt, waaronder de Complimentenbox en de Talent Ontdekdag. Op de laatste woensdag presenteerden ze deze ideeën aan de jury waarbij de kinderen uit de andere groep ook vragen mochten stellen. De jury werd vertegenwoordigd door Joey van Aken, wethouder in de gemeente Bergen op Zoom, Ad van Rijen, bestuurder bij WijZijn en Jan Dua, consultant bij de Bibliotheek West-Brabant. Zij waren onder de indruk van de voorstellen. De komende periode gaan we helpen om deze ideeën te realiseren. Partners in de regio, bewoners en vrijwilligers die hier ook een bijdrage aan willen leveren, zijn van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar yvonne.telleman@wijzijn.nl.”

Geef kinderen een stem

“Binnen WijZijn vinden we het belangrijk om de stem van kinderen te horen. Dat ze er toe doen en dat ze het verschil maken. Daarmee zet je op jonge leeftijd al een beweging in gang die later van toegevoegde waarde is. De kinderen, die hebben deelgenomen aan dit project, hebben heel veel geleerd. Dat is enorm waardevol. Onze ambitie is om deze werkvorm breder uit te rollen om daarmee meer kinderen te betrekken bij hun buurt. Daarmee creëren we bewustwording van hun rol in de maatschappij”, aldus Lisette Plasmans.