- U bevindt zich hier:
- ...
- Nieuws
- Leerlingen brengen levensverhaal van ouderen in beeld
Leerlingen brengen levensverhaal van ouderen in beeld
Elk mens heeft zijn eigen unieke levensverhaal. Bijzondere herinneringen en ervaringen die je altijd bij blijven. Veel ouderen vinden het fijn om hierover te praten en terug te gaan in de tijd. Hoe mooi zou het zijn als we het verleden ook op een unieke en creatieve wijze kunnen vastleggen? Dat is het idee achter het project ‘Levenskunst’ waaraan het Odensehuis, WijZijn en leerlingen van het MollerJuvenaat vanaf januari 2025 gezamenlijk invulling gaan geven.

Kim Wirtz is coördinator van het Odensehuis en ouderenadviseur bij welzijnsorganisatie WijZijn. “Eén op de 5 mensen krijgt dementie. Voor mensen met geheugenproblemen is het fijn als ze herinneringen van vroeger kunnen ophalen. Even terug gaan in de tijd en stil te staan bij de momenten die bijzonder waren. Dat kan van alles zijn. Trouwen, je eerste kind, dat bijzondere reisje of die voetbalwedstrijd waarbij oranje won. In contact met het MollerJuvenaat ontstond het idee om deze levensverhalen vast te leggen en hier een project van te maken.”
Presentatie Levenskunst
“Begin januari hebben de leerlingen van 5 VWO kennisgemaakt met de ouderen. Ze gingen in kleine werkgroepjes in gesprek met de oudere over vroeger. Wat was er bijzonder, uniek en is ze altijd bijgebleven. Aan de hand van deze informatie maken ze een kunstwerk dat past bij deze persoon. Dat kan van alles zijn. Van een kunstwerk, een filmpje tot een fotoreportage of een boek. Op 24, 25 en 26 maart presenteren de leerlingen hun ‘Levenskunst’ aan de ouderen in het Odensehuis, gevestigd in de Korenaere Bergen op Zoom. Namens de gemeente Bergen op Zoom verzorgt wethouder Joey van Aken op 24 maart de aftrap.
Claire van Schaik, docent bij het MollerJuvenaat: “In een recent artikel over de samenwerking van kunstenaars en mensen met dementie kwam naar voren hoe waardevol het kan zijn om kunst in te zetten voor het maatschappelijk belang. Mede naar aanleiding hiervan is dit idee ontstaan. Wat ik mooi vind aan de samenwerking, is dat ook de leerlingen hier veel van leren. Ze uiten zich kunstzinnig, leren wat je met kunst kunt bereiken en krijgen inzicht in de belevingswereld en de verhalen van de ouderen. Tot slot worden ze geconfronteerd met de effecten van dementie door het dragen van een virtualiteit reality (VR) bril.”
Wil je meer weten over dit unieke project? Neem dan contact op met Kim Wirtz: kim.wirtz@wijzijn.nl.