Printen

‘Met dit werk kun je écht het verschil maken’

Meer dan 120 vrijwilligers zijn aangesloten bij Wonen+, een initiatief van WijZijn Traverse Groep in Roosendaal. Ze bieden dagelijks ondersteuning aan mensen in Roosendaal. Cecilia Segers en Marieke Loos zijn verantwoordelijk voor de activiteiten van Wonen+ maar dit doen ze niet alleen. Ook de vrijwilligerscoördinatoren en de kennismakers vervullen hierin een belangrijke sleutelpositie. Zij zijn de schakel tussen de inwoner met de hulpvraag en vrijwilliger die iets voor een ander wil betekenen. In drie jaar tijd is het aantal vrijwilligers gegroeid van 30 naar 120 vrijwilligers.

Cecilia is voor veel vrijwilligers van Wonen+ een bekend gezicht. “Met de inzet van vrijwilligers helpen we mensen om langer zelfstandig te wonen en mee te doen. Het is voor inwoners belangrijk dat zij ergens terecht kunnen met hun hulpvraag en gehoord worden. Onze dienstverlening is laagdrempelig en iedereen is welkom. Vrijwilligerswerk biedt mensen veel voldoening. Ze kijken er naar uit, maken onderdeel uit van een team en vinden het leuk om iets voor een ander te betekenen. Soms kan een hulpvraag iemand ook aanzetten om zelf vrijwilliger te worden. Een mooi voorbeeld was een vrouw die op zoek was naar een wandelmaatje en nu zelf als vrijwilliger wandelmaatje is voor anderen. Laatst kwam ze nog bij ons langs om ons te bedanken. Die eerste stap om zich bij ons aan te melden, heeft haar leven écht veranderd. Dat is waar we het voor doen en wat dit werk ook zo mooi maakt.” Marieke vult aan: “We zien het aantal hulpvragen die betrekking hebben op eenzaamheid, maar ook op het gebied van digitalisering, toenemen. Ook komen meer mensen in de knel vanwege geldproblemen. Onze vrijwilligers kunnen daarbij van enorme waarde zijn om mensen te ondersteunen maar ook gewoon door er te zijn en het gesprek aan te gaan. Van betekenis zijn is enorm belangrijk voor zowel de hulpvrager, als de vrijwilliger.”

Wonen plus 2.jpg

‘Als vrijwilliger blijf ik onder de mensen’

Gerry Vermunt en Ida Perdaems zijn vrijwilligerscoordinator bij Wonen+. “Gerry werkte 45 jaar als receptioniste bij tanteLouise. In 2021 ben ik met pensioen gegaan maar na een jaar was ik het thuiszitten beu. Ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk en wilde eigenlijk maatje worden. Cecilia dacht dat de rol van coördinator ook goed bij mij zou passen. En dat klopt, ik vind deze administratieve rol heel erg leuk om te doen. Ik verwerk de mails en onderhoud het contact met onze vrijwilligers. Heel afwisselend en gezellig. We werken samen in een team met vier vrijwilligers, naast mijzelf en Ida zijn ook Sylvia Mathijssen en Gerda Wijnans aangesloten”. Ida is sinds januari van dit jaar als coördinator betrokken. “Over een jaartje ga ik met pensioen. Ik vind het belangrijk om voor die tijd al iets te vinden waarmee ik onder de mensen blijf. Deze vrijwilligersfunctie kwam op mijn pad en het bevalt goed. Als ik straks echt met pensioen ga, wil ik nog wel wat meer uur werken. Als je twijfelt of vrijwilligerswerk iets voor jou is, moet je het zeker eens proberen. Als vrijwilliger kun je jezelf heel nuttig maken in alle opzichten. Je hebt contact met veel verschillende organisaties en mensen. Daarnaast is Parrotia een superfijne plek om te werken.”

Wonen+ is er voor inwoners uit Roosendaal en biedt:

  • Ondersteuning op het gebied van digitale zaken
  • Ondersteuning bij de administratie en Belastingaangifte (in maart/april)
  • Ondersteuning door een maatje (gezelschap, bewegen, netwerk, mantelzorg)

Wonen+ is bereikbaar op maandag- dinsdag- en donderdagochtend.
M: 06 – 38 77 25 26 E: wonenplus@wijzijntraversegroep.nl.