Printen

Samen meer betekenen voor de wijk

Sinds april maakt Carlijn Musters van WijZijn Traverse Groep onderdeel uit van het team in de wijk Gageldonk en Warande in Bergen op Zoom. Carlijn ziet veel voordelen in de samenwerkwijze vanuit Zoom-In. “Doordat de professionals elkaar wekelijks uitgebreid spreken, zijn de lijntjes kort en kunnen we heel snel schakelen, als dat nodig is.”

Na de HBO-opleiding SPH in Vlissingen ging Carlijn aan de slag als ambulant hulpverlener bij SDW. Na 11 jaar maakte ze de overstap naar WijZijn waar ze als adviseur bij Vraagwijzer in Bergen op Zoom werd aangesteld. “Ik zocht een functie waarbij ik in contact kom met een bredere doelgroep en uiteenlopende hulpvragen. Het mooie aan dit werk is dat ik mensen direct op weg kan helpen en echt van betekenis kan zijn.”

Anders denken en organiseren

“Inwoners die ik spreek, zijn vaak de weg kwijt. Daarnaast vinden ze het ook lastig om hun hulpvraag onder woorden te brengen en raken verstrikt in het aanbod aan instanties en regelingen. Ze zijn als het ware aan het ‘zwemmen’ en kunnen nog maar net het hoofd boven water houden. Meestal beginnen we om de hulpvraag in beeld te brengen en we kijken naar mogelijkheden om met deze vraag aan de slag te gaan. Doordat ze gaandeweg meer inzicht krijgen, gaan ze zich ook beter voelen. Er zijn ook vragen die ik niet kan beantwoorden. Dan is het fijn dat we in de gemeente nauw samenwerken met verschillende partners. Zoom-In gaat daarin nog een stapje verder waarbij de vraag of de behoefte van de inwoner leidend is en professionals, samen met inwoners, gezamenlijk optrekken. Anders denken en organiseren door samen te werken en te leren van elkaar. Maar ook door van betekenis te zijn voor een ander in de wijk. Dat is waar het om gaat.”

Integrale benadering

“Hoewel ik nog maar net een maand betrokken ben bij Zoom-In, zijn er al heel wat lijntjes gelegd die enorm waardevol zijn voor mijn werk. De problemen waar inwoners mee te maken krijgen, staan vaak niet op zichzelf. Het is fijn dat we deze integraal kunnen oppakken. Daarmee voorkomen we ook dat mensen van ‘het kastje naar de muur’ worden gestuurd. Soms komen mensen alleen om een formuliertje in te vullen. Gaandeweg merk je dat het niet enkel het formuliertje is maar dat de vraag veel breder is. Door in gesprek te gaan worden deze knelpunten eerder herkend en opgepakt. Op donderdag is er een inloopspreekuur bij de Kastanje waar inwoners vragen kunnen voorleggen aan de professionals van WijZijn. We gaan in gesprek en doen de vraagverheldering samen met onze  collega’s van Stadlander, TWB, SDW, GGZ, de gemeente en de politie.”

Huis van de Wijk

“Met het team bezochten we onlangs de bouwplaats waar straks het Huis van de Wijk gaat komen. We kijken er naar uit om op deze locatie nog meer de interactie en samenwerking aan te gaan met de buurt. Omdat in het ‘huis’ alles samenkomt, is de drempel om binnen te stappen laag. Daarmee wordt het echt een ontmoetingspunt in de wijk.”