Printen

Talententoer maakt dromen waar

In het najaar van 2023 ging de eerste Talententoer van start in de gemeente Bergen op Zoom. Een initiatief van WijZijn en mogelijk gemaakt door ondernemers uit Bergen op Zoom. Jongeren gingen aan de slag bij lokale ondernemers. Ze ontdekten hun unieke talent, kregen meer zelfvertrouwen en groeide als persoon. Op donderdag 16 mei 2024 was de eindpresentatie met deelnemers, ondernemers en professionals. “De Talententoer heeft veel los gemaakt. Dat smaakt naar meer.”

Regisseur van je eigen proces

Didier van Damme is als projectcoördinator, samen met jongerenwerker Bruno Molenaar, vanuit WijZijn betrokken bij de Talententoer. “Talent, ontdekken, stappen maken, skills, groeien, persoonlijk plan, netwerken, creativiteit, zelfvertrouwen, professionaliteit, good vibes, dat is in een notedop waar het om draait. De Talententoer is voor jongeren de aanzet om hun dromen te realiseren. Het traject van drie maanden doorlopen ze niet alleen. Ze worden daarin gesteund door lokale ondernemers, professionals en hun eigen netwerk. Elke deelnemer maakt zijn eigen plan en stelt een supportteam samen. Ze nemen zelf het initiatief en leren van elkaar. De jongeren zijn zelf de regisseur van hun eigen proces.”

Unieke samenwerking met lokale ondernemers

“Werken vanuit een positieve benadering geeft jongeren veel vertrouwen. Niet het probleem of de hulpvraag staat centraal, maar het talent. Dat is echt een andere manier van denken. In Bergen op Zoom werkten we samen met lokale ondernemers waaronder Iwaz Art, Xymbols, Fit Fabriek, Mira Ceti, Wilde Plannen, Beats College en Frontlion Graphics. Een unieke samenwerking waarbij niet alleen de jongeren, maar ook de ondernemers zelf, nieuwe inzichten kregen. Volwaardig meedraaien in een bedrijf vanuit een achtergrond waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Nieuwe mensen ontmoeten en erbij horen, zoals iedereen. Het geeft een enorme boost.”

Documentaire

Lion de Noier maakte een documentaire over de Talententoer waar deelnemers, ondernemers en professionals aan het woord komen. De jongeren die deelnamen aan de toer hebben één ding gemeen. Ze hebben hun leven een positieve wending kunnen geven. Eén van de deelnemers raakte tijdens de toer dakloos. Dit had grote impact. In een rap heeft ze haar situatie onder woorden gebracht. De steun die ze van de ondernemer en de coaches kreeg, maakte dat ze van haar droom werkelijkheid heeft gemaakt. Een andere deelnemer stopte met zijn opleiding en raakte in een isolement. Door de deelname heeft hij meer zelfvertrouwen gekregen, is hij gaan sporten en inmiddels heeft hij een nieuwe studie gevonden. Eén deelnemer raakte tijdens de toer zijn baan kwijt en ging door een diep dal. Toch wist hij zich te herpakken en ontwikkelde zijn creativiteit door prachtige schilderijen te maken. Binnenkort begint hij, vol met nieuwe energie, aan een nieuwe baan. Deze voorbeelden laten zien hoe de Talententoer in het leven van deze jongeren echt het verschil heeft gemaakt.”

Vervolg Talententoer

“We bedanken de gemeente Bergen op Zoom voor het mogelijk maken van deze Talententoer. Deze pilot heeft bewezen dat de overstijgende manier van samenwerken jongeren écht verder brengt. Het zou mooi zijn als dit een vervolg krijgt. Ondernemers en professionals staan hiervoor al in de startblokken. Als aan hun ligt, dan helpen ze meer jongeren om hun unieke talent te ontdekken en dromen waar te maken.”