Printen

Talententour van start in Bergen op Zoom

In oktober gaat de eerste Talententoer van start in Bergen op Zoom. Aan de Toer kunnen circa 10 jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 27 jaar deelnemen. In drie maanden gaan ze aan de slag en ontdekken hun unieke talent. De Talententoer is voor de deelnemers vaak de aanzet om hun dromen te gaan realiseren. Dit traject doorlopen ze niet alleen. Ze worden daarin gesteund door lokale ondernemers, professionals en hun eigen netwerk.

Samenwerking met lokale ondernemers

Didier van Damme is als projectcoördinator vanuit WijZijn Traverse Groep betrokken bij de Talententoer. “Het idee voor de Talententoer is in 2021 ontstaan. In Coronatijd zijn we toen, vanuit de maatschappelijk opvang, aan de slag gegaan met een aantal gasten die samen een eigen rap en een kunstproject hebben vormgegeven. We zagen dat de positieve benadering hen veel vertrouwen gaf. Niet het probleem of de hulpvraag staat centraal, maar het talent. Dat is echt een andere manier van denken. Het programma in Bergen op Zoom is qua opzet breder en hier werken we nauw samen met zo’n negen lokale ondernemers op het gebied van sport, bewegen, kunst, multimedia en groen. Juist die interactie met ondernemers maakt dit programma uniek.”

Foto: Didier van Damme, projectcoördinator Talententoer

Inzicht in talent

“Bij aanvang maakt elke deelnemer zijn eigen plan en stelt een supportteam samen. Het is van cruciaal belang om mensen te hebben die hen tijdens dit proces ondersteunen en motiveren. De deelnemers nemen zelf het initiatief en leren van elkaar. Als professionals staan we aan de zijlijn om hen te begeleiden, maar zij zijn zelf de regisseurs van hun eigen proces. Na afloop van de Toer hebben de deelnemers niet alleen een beter inzicht in hun talent, maar ook een duidelijk idee welke vervolgstappen ze kunnen nemen om hun talent verder te ontwikkelen.”

De Talententoer is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 35 jaar uit Bergen op Zoom die niet goed weten wat hun talenten zijn en hoe ze deze kunnen inzetten bijvoorbeeld bij het vinden van werk, een studie of een andere zinvolle dagbesteding. Het is een initiatief van WijZijn Traverse Groep en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Marc Smulders van IMPEKT.  De Talententoer is mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen op Zoom.

Wil je meer weten over de Talententoer of je hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail naar talententoer@wijzijntraversegroep.nl of bel Didier van Damme, 06- 42 49 71 24.

Download de flyer van de Talententoer