Printen

Training geeft meer inzicht in achtergrond Oekraïense vluchtelingen

De afgelopen jaren zijn, door de oorlog in Oekraïne, duizenden vluchtelingen opgevangen in Nederland. Ook in Bergen op Zoom en Roosendaal zijn er opvanglocaties ingericht. Vanuit verschillende organisaties ondersteunen we deze mensen. Om meer inzicht te krijgen in de achtergrond van deze vluchtelingen organiseerde WijZijn Traverse Groep op 12 oktober een trainingsmiddag voor professionals, partners en vrijwilligers. Er was veel belangstelling voor de training vanuit de zorg, vrijwilligers, onderwijs, gemeente, red cross, vluchtelingenwerk en ContourdeTwern.

Karel Onwijn, een expert op het gebied van Oekraïne, ging tijdens de training in op geografische kenmerken en culturele achtergronden van Oekraïne. Ook besprak hij de interculturele aspecten en de diversiteit aan tradities en gebruiken in het land. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de communicatie en omgang met mensen die gevlucht zijn. Waar ze tegenaan lopen en hoe ze, rekening houdend met de taalbarrière en culturele normen, de juiste ondersteuning kunnen bieden.

Inzicht in leefwereld

“Deze training was zeer waardevol om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van deze specifieke doelgroep. Met deze kennis ontstaat er meer begrip en weten professionals en vrijwilligers beter in te spelen op vragen waar deze vluchtelingen mee komen”, aldus  Odette Nuijten, adviseur Leren & Ontwikkelen bij WijZijn Traverse Groep. Heb je behoefte aan meer informatie of wil je de presentatie ontvangen, dan kun je een e-mail sturen naar odette.nuijten@wijzijntraversegroep.nl.

Ode aan Oekraïne

Karel Onwijn is historicus en reist sinds de jaren tachtig regelmatig door de voormalige Sovjetrepublieken. Hij was er jarenlang correspondent en schreef meerdere reisgidsen. In 2023 bracht hij het boek ‘Ode aan Oekraïne’ uit. Met dit boek laat hij de lezer in beeld en tekst kennismaken met Oekraïne.