Printen

Van werkstress naar werkplezier

Van 11 tot en met 15 november is de Week van de Werkstress. In de afgelopen jaren is de focus van de Week van de Werkstress steeds meer verlegd van werkstress naar werkplezier, preventie en ontwikkeling. Bij WijZijn is er een werkgroep Positieve Gezondheid die in deze week verschillende activiteiten organiseert gericht op ontspanning. De activiteiten worden voor en door de eigen medewerkers vormgegeven en aangeboden via het WijZijn Leerhuis.

Werkstress: bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. De balans tussen werk en privé kan soms fragiel zijn en werkdruk kan ongemerkt een tol eisen op ons mentale en fysieke welzijn. De Week van de Werkstress is een moment om hier bij stil te staan. Vanuit het WijZijn Leerhuis organiseren medewerkers vanuit hun talent inspirerende activiteiten om werkstress te verminderen en werkplezier te bevorderen. Opleidingsadviseur Odette Nuijten ligt toe: “Deze week is voor ons een kans om dit onderwerp bespreekbaar te maken, maar ook om medewerkers praktische tools te geven die ze direct kunnen gebruiken. In het WijZijn Leerhuis hebben we het hele jaar door aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, maar in deze week ligt de nadruk speciaal op ontspanning en bewustwording. Het is belangrijk dat we als welzijnsorganisatie zelf ook goed voor onszelf zorgen, zodat we anderen met volle energie kunnen blijven ondersteunen.”

Activiteiten

De aangeboden sessies in de Week van de Werkstress zijn gevarieerd, zodat er voor iedereen iets bij zit:

  • Verfrissende wandeling: Een eenvoudige maar krachtige manier om te ontspannen en helderheid te creëren. Wandelen verlaagt stress en helpt ons om letterlijk en figuurlijk in beweging te blijven. Door: Marianne Bijman
  • Yogales: Yoga helpt om lichaam en geest te verbinden, waardoor je dieper kunt ontspannen en even los kunt komen van de drukte van de dag. Door: Brenda Leijs
  • Inzicht in de mindfulness- en stresscyclus: Deze workshop helpt medewerkers de verschillen tussen de stress- en de mindfulness-cyclus te herkennen. Het doel? Beter inzicht in de eigen patronen, zodat medewerkers in het dagelijks leven bewuster kunnen omgaan met stress. Door: Esther de Jongh
  • Begeleide meditatie voor zelfcompassie: Zelfcompassie is een krachtige tool voor zelfzorg. Tijdens deze sessie leren medewerkers zichzelf op een positieve manier te ondersteunen. Door: Katka Hommel

Tips om werkstress te voorkomen

Stel prioriteiten en houd grenzen: Maak een lijst van je taken en stel prioriteiten. Wees realistisch over wat je kunt doen en zorg ervoor dat je grenzen bewaakt. Het is oké om ‘nee’ te zeggen als dat nodig is.

Plan korte pauzes: Neem regelmatig een korte pauze gedurende de dag om even op adem te komen. Deze pauzes helpen om de werkdag te onderbreken en te resetten.

Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging helpt stresshormonen te verlagen. Een korte wandeling, wat stretchoefeningen of een rondje joggen kunnen al een verschil maken.

Mindfulness en ademhaling: Even stilstaan bij je ademhaling kan wonderen doen om te ontspannen. Probeer een korte mindfulness-oefening wanneer je merkt dat de spanning oploopt.

Zoek sociale steun: Collega’s, vrienden of familie kunnen een bron van steun zijn. Bespreek je zorgen met iemand die je vertrouwt. Het delen van ervaringen kan een groot verschil maken.