Printen

Voorleesexpress nodigt nieuwe vrijwilligers uit in de Kinderboekenweek

Van 4 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. Thuis is voor iedereen anders ook als het gaat om de taalontwikkeling. Voor sommige gezinnen kan dit best lastig zijn. De vrijwilligers van de VoorleesExpress ondersteunen hen door wekelijks voor te lezen, te praten en taalspelletjes te doen. Heb je iets met taal en vind je het leuk om gezinnen hierin te ondersteunen? Word dan vrijwilliger bij de VoorleesExpress en maak het verschil.

Het belang van taalontwikkeling

Angela Wagenaar is coördinator van de VoorleesExpress in Roosendaal: “Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd om te lezen presteren beter op school. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling. Maar veel ouders vinden het lastig om hier invulling aan te geven doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress laten kinderen en ouders ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Sinds 2009 hebben vrijwilligers al 144.000 bezoeken gebracht aan 7.200 gezinnen in Brabant. Om dit werk te doen zijn we afhankelijk van de inzet van vrijwilligers.”

Plezier in lezen

 “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is, dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!”

Contact

WijZijn Traverse Groep geeft in Bergen op Zoom, Steenbergen, Roosendaal en Rucphen invulling aan de VoorleesExpress. Wil je meer weten over de VoorleesExpress of vrijwilliger worden, stuur dan een e-mail naar voorleesexpress@wijzijntraversegroep.nl of meld je direct aan.

Voorleesexpress Steenbergen
Voorleesexpress Bergen op Zoom
Voorleesexpress Roosendaal
Voorleesexpress Rucphen