Printen

Waar word jij blij van?

Zondag 17 september was het Roosendaals Treffen, een tweejaarlijks evenement waarbij verenigingen en organisaties zich presenteren aan het grote publiek. Ook WijZijn was hier van de partij met professionals vanuit Inwonersondersteuning Roosendaal, het Opbouwwerk, Jongerenwerk, Wonen+, de Voorleesexpress, #YouthGoals, Stamtafel Roosendaal en BuddyLink. Ze gingen met bezoekers in gesprek.

Waar word jij blij van? Dat was de vraag die we hen stelde. Het antwoord was divers waarbij gezondheid en zingeving terugkerende thema’s waren. Je goed voelen of ergens blij van worden hangt af van veel factoren. Vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid onderzochten we dit bij bezoekers.

Vrijwilligerswerk is enorm waardevol

“Het is belangrijk om een doel te hebben in je leven of van betekenis te kunnen zijn voor een ander. Voor veel vrijwilligers is dit een reden waarom ze dit werk doen. Sommigen zijn maatje, ondersteunen bij digitale- of administratieve zaken of lezen voor bij de Voorleesexpress. Tijdens het Roosendaals Treffen hebben nieuwe vrijwilligers zich aangemeld. Dat is enorm waardevol. Zo kunnen we meer inwoners ondersteunen en zorgen we er ook voor dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, zo stel Marieke Loos van Wonen+”.

Naar elkaar omkijken

“Prettig wonen in een fijne wijk waar mensen naar elkaar omkijken, daar worden mensen gelukkig van”, concludeert opbouwwerker Najib Bensiali. Najib is het aanspreekpunt voor inwoners in de wijk Kroeven en het centrum. “Door goed te luisteren en bewonersinitiatieven aan te moedigen is er in de wijk veel mogelijk. Ook hebben we de Voor-Elkaar-Teams. Hierin zitten inwoners die iets voor een ander in de wijk willen betekenen. Door naar elkaar om te kijken, voorkom je dat mensen vereenzamen of zichzelf verwaarlozen.”

Stamtafel voor ontmoeting in de wijk

De Stamtafel is een mooi voorbeeld van zo’n activiteit in de wijk waar veel mensen wekelijks naar uitkijken. Er zijn 6 stamtafels in de wijken Kalsdonk, Kortendijk en in de dorpen Nispen, Heerle, Wouw en Wouwse Plantage. Iedereen is hier welkom voor een goed gesprek, een gezellige activiteit of een kop koffie. “Het is écht een ontmoetingsplek en de mensen bepalen zelf wat ze gaan doen”, aldus Mariska van Tilburg van Stamtafel Roosendaal.

Van betekenis zijn

Waar worden jongeren in Roosendaal blij van? “Ook zij willen graag van betekenis zijn en wat terugdoen voor de maatschappij”, zo stelt Katka Hommel van #YouthGoals. #YouthGoals geeft invulling aan de Maatschappelijk Diensttijd, een traject waarin jongeren 13 en 27 jaar aan de slag gaan met persoonlijke doelen en zich inzetten voor de samenleving. Meedoen is niet alleen gezellig maar het is ook een waardevolle ontdekkingsreis voor persoonlijke ontwikkeling, het vergroten van je netwerk en bij het maken van een studiekeuze. In september start een nieuwe groep. Jongeren kunnen zich hier nog voor aanmelden via de website www.youthgoalsroosendaal.nl.

Wat is er te doen in jouw buurt?

Interactie met elkaar is belangrijk voor veel mensen. Om te weten wat er te doen is in de buurt kun je Mijn Buurt raadplegen op de website van Inwonersondersteuning Roosendaal. Hier vind je een compleet overzicht en kun je zoeken op wijk en dorp.