Printen

We hebben écht oog voor elkaar

De detailhandel gaf te weinig voldoening, daarom besloot Huub Schijns, toen hij 26 jaar was, om de overstap te maken naar het Maatschappelijk werk. Een keuze waar hij geen moment spijt van heeft gehad. Dit werk past bij hem en in Halsteren heeft hij zijn plek helemaal gevonden. Inmiddels werkt Huub 12,5 jaar voor WijZijn Traverse Groep en blikt hij in dit artikel terug.

“Toen ik jong was wist ik eigenlijk niet zo heel goed wat ik wilde gaan doen. Ik rolde in de detailhandel en heb jarenlang bij de HEMA in verschillende functies gewerkt. Er waren volop doorgroeimogelijkheden maar ik merkte steeds vaker aan mezelf dat het werk mij minder voldoening gaf. Het dienstverlenende karakter paste goed maar ik wilde meer diepgang, meer betekenen voor mensen. Daarom besloot ik om de HBO-opleiding Maatschappelijk werk te gaan volgen. Ik koos voor het Algemeen Maatschappelijk werk omdat ik het liefst zo breed mogelijk het vakgebied wilde verkennen. In 2010 solliciteerde ik voor een functie als stagiaire bij Stichting Traverse Groep. Als man, in een vrouwenwereld, had ik een streepje voor en werd ik vrijwel direct aangenomen.”  

Oplossingsgericht werken

“Collega Ali Ayaz was destijds mijn stagebegeleider en heeft mij veel over het vak geleerd. In het begin voelde ik mij onzeker in contact met een klant want wie was ik om advies of richting te geven aan het leven van een ander. Inmiddels sta ik veel steviger in mijn schoenen en ben ik overtuigd van de meerwaarde van mijn vak. Bij de uitdagingen waar mensen tegenaan lopen, werk ik oplossingsgericht. Samen met de klant ga ik van A naar B. Het is als een puzzel waarbij de klant aangeeft wat hij of zij nodig heeft. Het mooie aan de organisatie is dat ik de vrijheid krijg om, samen met de klant, deze puzzel vorm te geven. Dat is enorm waardevol. Als Maatschappelijk werker is het belangrijk om betrokken te zijn maar ook afstand te houden en je werk niet mee naar huis te nemen. Binnen de organisatie is hier veel aandacht voor onder andere door intervisie en de inzet van coaches.”

Voldoening

“De afgelopen 12,5 jaar heb ik gewerkt in de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht (Hoogerheide). Zo’n tien jaar geleden was er bij huisartsen in Bergen op Zoom de behoefte om een Maatschappelijk werker aan te laten sluiten in de huisartsenpraktijk. Deze rol heb ik destijds in Halsteren opgepakt. Toen er in de gemeente Bergen op Zoom Sociale Teams werden geformeerd, was de keuze voor Halsteren voor mij heel logisch. Naast dat het werk mij enorm veel voldoening geeft, hecht ik ook heel veel waarde aan mijn leuke collega’s en de prettige werksfeer in de hele organisatie. Bij WijZijn hebben we écht oog voor elkaar.”

Digitale revolutie

“Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Bergen op Zoom. Binnenkort ga ik verhuizen van Gageldonk naar een nieuwbouwhuis in Fort Zeekant. Ik vind het prettig om dichtbij huis te werken. Hoewel ik hier al heel lang woon, moet je mij niet naar straatnamen vragen, daar ben ik niet zo goed in. Als ik terugkijk dan is er één ontwikkeling die mijn werk echt anders heeft gemaakt en dat is de digitale revolutie. Naast fysiek en telefonisch contact, heb ik ook steeds vaker via de app contact met klanten. Dat was tien jaar geleden echt ondenkbaar.”