Printen

Wereld Daklozendag: Het kan iedereen overkomen

Op 10 oktober is het Wereld Daklozendag; dat is geen dag om trots op te zijn. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen daklozen. In Nederland is het aantal daklozen afgelopen tien jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld. De helft daarvan betreft jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

Mensen kunnen om allerlei redenen dakloos worden bijvoorbeeld door financiële problemen, verslaving of relatieproblemen. Door de dagelijkse ervaringsverhalen van onze gasten op de maatschappelijke opvang, beseffen we ons dat dakloosheid jou en mij, onze kinderen, broers en zussen, buurman en buurvrouw, ons allemaal overkomen. Vanuit dat besef roepen we vandaag extra op tot een vriendelijk gebaar naar eenieder die je ontmoet die geen thuis heeft.

Samen werken aan herstel

WijZijn Traverse Groep geeft invulling aan de Maatschappelijke opvang voor de inwoners uit de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht. Esther de Jongh is hier manager. “Per situatie bekijken we steeds wat iemand nodig heeft. Samen werken we aan herstel zodat iemand het leven weer op de rit krijgt. Het is belangrijk dat er voor inwoners, gedurende dit proces, een veilige omgeving is waarin ze aan dit herstel kunnen werken.”

Esther de Jonge kleiner.jpg

Landelijk aandacht voor problematiek

Hoe worden mensen dakloos? Welke persoonlijke en factoren spelen een rol? Hoe kom je eruit? En wat moet er veranderen in Nederland om dakloosheid aan te pakken? De branchevereniging Valente maakt zich hier hart voor en gaat zowel landelijk, als regionaal, hierover in gesprek. In Het Nationaal Actieplan Dakloosheid staat de ambitie beschreven om voor 2030 een einde te maken aan grootschalige dakloosheid. Dit kunnen we alleen bereiken door de handen ineen te slaan en gezamenlijk hierin op te trekken.

Het verhaal van Tristan

Tristan (42) werkte 50-60 uur in de week als kok. Toen kwam corona, en ineens zat hij thuis. Hij werd depressief, maar het duurde lang voor dat werd vastgesteld. ‘Ik heb nooit tijd gehad voor hobby’s en wist niet meer wat ik met mezelf aan moest. Ik heb fouten op fouten gemaakt, tot ik met die depressie aan de slag ging.’ Maar toen was hij zijn vrienden al kwijtgeraakt. Kort erna ook zijn huis. Lees het volledige verhaal op de website van Valente.

Neem op tijd contact op

Ben je dak- of thuisloos of dreig je in deze situatie te komen? Of ken je iemand die hiermee te maken heeft? Neem dan contact op met Inwonersondersteuning in jouw gemeente of bel WijZijn Traverse Groep: 0164-29 94 91.