- U bevindt zich hier:
- ...
- Nieuws
- Zorgen over flakkagebruik in de Maatschappelijke Opvang
Zorgen over flakkagebruik in de Maatschappelijke Opvang
Vanaf 1 november tot en met 31 maart geldt in de Maatschappelijke Opvang (MO) structureel de koudweerregeling. Deze koudweerregeling is vanaf 22 januari tijdelijk aangepast naar de koudweerregeling op basis van gevoelstemperatuur. Dit in verband met het flakkagebruik. Esther de Jongh, manager van de Maatschappelijk Opvang, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling die zich veel breder in de samenleving voordoet.

Flakkagebruik
“Op dit moment maken 10 gasten in de opvang gebruik van de koudweerregeling. Dit zijn allemaal flakkagebruikers. Flakka is een designerdrug bestaande uit een aantal synthetische cathionen die meestal worden gerookt met een kort en krachtig euforisch effect. Flakka wordt ook wel de "zombiedrug" genoemd, omdat gebruikers niet meer volledig bij bewustzijn zijn of ongecontroleerd gaan bewegen. De drug is gevaarlijk en erg verslavend. Daarnaast geeft de drug een bepaalde geur af waardoor medewerkers en andere gasten klachten krijgen als misselijkheid, hoofdpijn en overgeven. Hierdoor is er een onveilige en ongezonde situatie ontstaan. In overleg met de gemeente Bergen op Zoom, het Openbare Geestelijke Gezondheidszorg team (OGGZ-team), de Maatschappelijke Opvang, GGZ-WNB en de politie is daarom besloten dat we weer teruggaan naar een koudweerregeling o.b.v. gevoelstemperatuur en dus niet structureel open zijn.”
Zorgelijke ontwikkelingen in de regio
“Toename van het flakkagebruik is een groot probleem niet alleen in Bergen op Zoom. Eerder sloeg de Zeeuwse zorgorganisatie Emergis al alarm over de grote toeloop van gebruikers. Maar ook bij het huiskamerproject Avanti in Vlissingen weten ze zich er geen raad mee. Bij onze zuiderburen in Vlaanderen zien we dezelfde ontwikkeling. In de gezamenlijkheid, met alle partijen in de regio, wordt gekeken hoe hier mee om te gaan. Ook heeft Novadic Kentron aangeboden hun expertise direct in te vliegen als het gaat om omgaan met flakkagebruikers voor medewerkers van de opvang.