Printen

Schuldhulpverlening

Grip op geldzaken

Wat doe je als je je rekeningen niet meer op tijd kunt betalen, je aanmaningen krijgt of de deurwaarder op de stoep staat? Veel Nederlanders worstelen om rond te komen. Dit komt deels omdat de vaste lasten hoog zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van een scheiding of andere persoonlijke factoren zoals een chronische ziekte of een verstandelijke beperking. Problematische schulden kunnen grote invloed hebben op je gezondheid. Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken.

Een maatschappelijk werker of schuldhulpverlener kan je helpen om je geldzaken weer op orde te krijgen, je schulden te verminderen en je te begeleiden naar een schuldenvrij leven. Ze brengen samen met jou je situatie in kaart. Het doel is dat je weer regie krijgt over je leven. Ze werken daarbij nauw samen met lokale organisaties, de gemeente en Bureau Sociaal Raadslieden. Ook kan de maatschappelijk werker je begeleiden bij het traject rondom schuldhulpverlening waarbij je betalingsregelingen treft met je schuldeisers.

De schuldhulpverlening bestaat uit de volgende stappen:

  • Intakegesprek: We beginnen met een vertrouwelijk gesprek om jouw financiële situatie in kaart te brengen. We bespreken de schulden, inkomsten en uitgaven om een duidelijk beeld te krijgen van je situatie.
  • Budgetplanning: Samen stellen we een budgetplan op dat past bij je financiële doelen en behoeften. Dit helpt om je uitgaven onder controle te houden en geld te besparen.
  • Schuldaflossing: We begeleiden je bij het opstellen van een aflossingsplan voor je schulden.
  • Ondersteuning en opvolging: Gedurende het hele proces staan we aan je zijde. We volgen de voortgang en moedigen je aan je financiële doelen te bereiken.

Zelf aan de slag

Als je geldproblemen hebt, zijn er verschillende websites met informatie en tips. Hiermee kun je zelf aan de slag gaan. Daarnaast is het handig om je inkomsten, uitgaven en mogelijke schulden in kaart te brengen. Onderstaande downloads helpen jou daarbij.

Websites

  • Steffie.nl: eenvoudige informatie en tips over geldzaken.
  • Geldfit.nl: Doe de Geldfit-test en ontdek wat jij kunt doen.
  • Nibud.nl: De FinanciëleGezondheidsCheck van het Nibud laat aan de hand van een aantal eenvoudige vragen zien hoe financieel fit je bent.
  • Zelfjeschuldenregelen.nl: Voor mensen met beginnende schulden. Maak een realistisch aflosplan.

Downloads

Ondersteuning in jouw gemeente

Heb je hulp nodig op het gebied van werk, inkomen, schulden, een uitkering of bijstand, dan kan de gemeente ondersteuning bieden. Bekijk hier per gemeente de regelingen:

Schuldhulpverlening in jouw gemeente