Printen

Rouwbegeleiding biedt steunt in een periode van verlies

Iedereen die een dierbare verliest, ervaart rouw. Dat gevoel gaat vaak gepaard met pijn, verdriet en onzekerheid. Na het verlies is het soms zoeken naar een manier om verder te leven zonder de overleden dierbare. Ondersteuning bij het rouwproces kan helpen. Inwoners uit de gemeente Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht kunnen daarvoor terecht bij Rouwbegeleiding West-Brabant & Tholen, onderdeel van WijZijn. Binnenkort starten weer verschillende groepen.

 

De ervaren vrijwilligers van Rouwbegeleiding West-Brabant & Tholen hebben veel kennis van het rouwproces en de fasen die mensen doormaken. Zij bieden steun, nemen de tijd om te luisteren en hebben aandacht voor alle emoties waarmee een rouwproces gepaard gaat. Samen met de deelnemers kijken ze hoe zij hun verdriet kunnen vormgeven en grip op hun gevoelens en gedrag kunnen krijgen. Mensen, die rouw doormaken, kunnen bij Rouwbegeleiding West-Brabant & Tholen terecht voor onder andere voorlichting en individuele begeleiding. Ook zijn er lotgenotengroepen, waarin mensen samenkomen, die eenzelfde verlies doormaken, zoals het verlies van een partner of een kind.

Persoonlijke begeleiding in het rouwproces

Martine Henstra weet uit eigen ervaring hoe waardevol rouwbegeleiding kan zijn. Veertien jaar geleden overleed haar echtgenoot. Een aantal maanden daarna meldde ze zich. “Het welkom dat ik destijds voelde was hartverwarmend. Dat deed me deugd. Ik vond het fijn om mijn verhaal te delen, maar ook om van anderen te horen hoe zij met rouw omgaan en verdriet dragelijk maken. Extra mooi is dat ik hieraan goede vriendschappen heb overgehouden. Toen de begeleiding stopte, nam ik me voor om me als vrijwilliger aan te melden, zodra ik me beter voelde. Ik bied nu individuele begeleiding. Daarbij merk ik dat veel mensen gewoon willen praten en hun verhaal vertellen. Ik kan het verdriet niet oplossen, maar ik kan wel luisteren. Alleen dat kan al enorm helpend zijn.”

Verdriet delen met anderen

In de lotgenotengroepen wordt onder begeleiding van ervaren en geschoolde vrijwilligers samen gesproken over herkenbare thema’s, die helpen om het verlies te verwerken. Els de Haan is één van de vrijwilligers, die deze groepen begeleidt. “Het gemis van een dierbare is groot. Wij bieden een luisterend oor, maar kunnen ook vertellen dat bepaalde gevoelens normaal zijn en bij een rouwproces horen. Zo zijn mensen soms boos of zien ze zelf het leven niet meer zitten. Door te vertellen over het proces van rouw, begrijpen mensen dat dat erbij hoort.” In acht groepsbijeenkomsten gaan Els en haar collega’s stapsgewijs van terugkijken op het verlies naar voorzichtig kijken naar de toekomst. “We lossen de rouw niet op, maar we lopen een stukje mee. Die herkenning en erkenning doet veel mensen goed. Ze voelen zich gesterkt en kunnen weer verder.”

Meer weten?

Binnenkort starten weer diverse groepen, waaronder een groep voor nabestaanden na zelfdoding. Op deze website vind je meer informatie.